پیچ خوردگی بیضه (تورشن) چیست؟ علائم و درمان

پیچ خوردگی بیضه

پیچ خوردگی بیضه مشکل مهمی است که در آن بند اسپرماتیک بیضه پیچ خورده و جریان خونی اش قطع می شود. این بیماری نیازمند مراقبت های اورژانسی است. اگر جریان خون هر چه سریع تر به بیضه برنگردد (طی ۶ ساعت) بیضه از طریق جراحی برداشته می‌ شود.

پیچ خوردگی بیضه چیست؟

پیچ خوردگی بیضه مشکلی دردناک و جدی است که در آن بند اسپرماتیک بیضه پیچ خورده و جریان خون بیضه قطع می شود. این مشکل موقعیتی اورژانسی تلقی می ‌شود و اگر سریعاً درمان صورت نگیرد بیضه از دست می رود.

بیضه ها اندام های تولیدی هستند که در کیسه بیضه قرار گرفته اند. بیضه مسئول تولید هورمون و اسپرم است. بنابراین عدم رفع این مشکل روی توانایی باروری فرد تاثیر منفی می گذارد.

چه کسی دچار تورشن بیضه می شود؟

این مشکل به ندرت رخ می ‌دهد اما بسیار مهم است. تورشن بیضه ۴۰۰۰ مرد زیر ۲۵ سال را درگیر می ‌کند و بیشتر در افراد بین ۱۲ تا ۱۸ سال دیده می شود. در واقع ۶۵ درصد از موارد، افراد بین این گروه سنی هستند. تورشن بیضه نوزادان را هم در سال اول زندگی تحت تاثیر قرار می دهد.

افراد بالای ۲۵ سال هم ممکن است دچار تورشن بیضه شوند اما نادر است. پیچ خوردگی بیضه معمولا به صورت مداوم رخ می دهد.

علت بروز تورشن بیضه چیست؟

معمولاً علتی برای پیچ خوردگی بیضه وجود ندارد اما آسیب های وارده به بیضه با آن مرتبط است. علت دیگر، بیماری ای به نام «بدشکلی صدای زنگ دار» است. در اکثر مردان، بیضه  نمی تواند بپیچد چون محکم به کیسه چسبیده است.

فردی که با بدشکلی صدای زنگ دار به دنیا می آید بیضه های او در کیسه بیضه آویزان هستند و آزادانه حرکت می کنند درست مثل زنگوله.

این مشکل ممکن است منجر به پیچ خوردگی شود. این بدشکلی هر دو بیضه را درگیر کرده اگرچه پیچش همزمان هر دو بیضه به ندرت رخ می دهد.

علائم پیچ خوردگی بیضه

از علائم اصلی پیچ خوردگی بیضه می توان به شروع ناگهانی درد شدید بیضه اشاره کرد.

این درد در خواب، بیداری، نشسته یا ایستاده اتفاق می ‌افتد. تورشن معمولاً همیشه یکی از بیضه ها را درگیر می‌ کند و بیشتر بیضه سمت چپ دچار مشکل می شود.

اگر هر کدام از علائم زیر را مشاهده کردید هر چه سریع تر به اورژانس مراجعه کنید:

  • درد شدید و ناگهانی در یک بیضه که به دلیل آسیب یا تصادف ایجاد نشده
  • ورم در یک طرف کیسه بیضه که دردناک بوده و به چشم قابل دیدن است
  • برآمدگی مشهود در بیضه

بیشتر بخوانید : 7 دلیل درد بیضه + درد بیضه چپ

پیچ خوردگی بیضه

تشخیص پیچ خوردگی بیضه

تشخیص پیچ خوردگی بیضه معمولا توسط ارولوژیست و بر پایه معاینات بالینی، توصیف علائم و سابقه پزشکی تشخیص داده می‌ شود. به علت شدت بیماری، تشخیص سریع از اهمیت بسیاری برخوردار است. اگر اورولوژیست در دسترس نبود سونوگرافی داپلر بیضه جهت تشخیص جریان خون درون بافت بیضه توصیه می شود.

عکس هم در صورت مشاهده علائم غیر عادی تجویز خواهد شد. در این صورت آزمایش تحلیل ادرار یا سونوگرافی جهت بررسی جریان خون در نقطه مورد نظر انجام می شود.

بیشتر بخوانید : اپیدیدیمیت یا التهاب لوله بیضه چیست؟

درمان پیچ خوردگی بیضه

پیچ خوردگی بیضه با جراحی درمان می شود. گاهی اوقات پزشک اورژانس با دست پیچش بند بیضه را رفع می کند. در این شرایط باز هم جراحی نیاز خواهد شد. با عمل، جراح پیچش بیضه را باز کرده و جریان خون به بیضه برمی گردد.

سپس با بخیه آن را به دیواره داخلی کیسه بیضه محکم می‌ کند تا دوباره پیچ خوردگی اتفاق نیفتد.

جراح معمولاً عمل را از طریق کیسه بیضه انجام می دهد. گاهی اوقات برشی روی کشاله ران زده شده و عمل از آن نقطه صورت می گیرد.

همچنین بیضه سالم هم در جای خود فیکس می شود تا در آینده دچار تورشن نشود. تحقیقات نشان داده اند اگر جراحی به تأخیر بیفتد (بیش از ۶ ساعت) احتمال اینکه بیضه برداشته شود زیاد است.

در بیش از ۷۵ درصد از موارد، بعد از ۱۲ ساعت تاخیر در درمان، عمل برداشتن بیضه انجام شده است. متاسفانه نوزادان دارای تورشن بیضه اغلب بیضه خود را از دست می ‌دهند چون جریان خون مدت زیادی قطع شده و بافت از بین می رود.

جراحی جهت برداشتن بیضه مرده انجام شده و بیضه دیگر، سر جای خود بخیه می خورد تا بعدها دچار پیچش نشود.

اگر پیچ خوردگی بیضه فورا درمان شود فرد نجات پیدا می کند. اما اگر جریان خون بیش از ۶ ساعت قطع شود بیضه توانایی عملکرد خود را از دست می دهد. به همین دلیل با شروع اولین علائم، به فوریت های پزشکی مراجعه کنید.

برای دریافت مشاوره و یا نوبت حضوری برای درمان زائده های پوستی، با شماره تلفن های : ۰۲۱۸۸۰۷۳۱۳۶ و یا از طریق تماس تلفنی و یا واتساپ با شماره ۰۹۳۳۷۸۳۶۸۲۰ در تماس باشید.
سایر شماره تماس های کلینک : 02188591523 و 02188591358
آدرس ما را در صفحه تماس با ما مشاهده کنید.

دریافت مشاوره و یا نوبت حضوری
امکان برقرار تماس از طریق شماره موبایل 09304182098

به صورت تلفنی و یا ارسال پیام واتساپ و تلگرام در هر ساعتی از شبانه روز

دیدگاه خود را بنویسید

0 دیدگاه در مورد "پیچ خوردگی بیضه (تورشن) چیست؟ علائم و درمان" ثبت شده
    اولین دیدگاه و یا پرسش را از طریق فرم بالا ثبت کنید 👆😍
like_dislike_esi