آشنایی با انواع واکسن های گارداسیل

آشنایی با انواع واکسن های گارداسیل

انواع واکسن گارداسیل برای پیشگیری از ضایعات پیش بدخیم تناسلی (سرویکس، فرج و واژن)، ضایعات پیش بدخیم مقعدی و دهانه رحم و سرطان‌ های مقعدی ناشی از عفونت با ویروس پاپیلومای انسانی (اچ پی وی) توصیه می شوند و بهتر است از سن 9 سالگی تزریق شوند.

انواع واکسن اچ پی وی

سه واکسن اچ پی وی 9 ظرفیتی (گارداسیل 9، vHPV9)، چهار ظرفیتی (گارداسیل 4، vHPV4)، و دو ظرفیتی (سرواریکس، vHPV2) توسط سازمان غذا و دارو تاییدیه دریافت کرده اند.

هر سه واکسن اچ پی وی از بدن در برابر انواع 16 و 18 اچ پی وی که باعث بیشتر سرطان‌ ها هستند محافظت می‌ کنند.

از اواخر سال 2016، تنها گارداسیل 9 (vHPV9) که از بدن در برابر 9 نوع اچ پی وی (6، 11، 16، 18، 31، 33، 45، 52، و 58) محافظت می کند در ایالات متحده توزیع شده است.

تاثیر دارویی واکسن گارداسیل

واکسن گارداسیل با کد J07BM01 یک واکسن چهار ظرفیتی حاوی ترکیبات غیرعفونی است که از ذرات شبه ‌ویروس خالص‌ شده پروتئین کپسید 1L برای محافظت در برابر ویروس اچ پی وی نوع 6، 11، 16 و 18 تهیه شده است.

ذرات شبه‌ ویروس حاوی DNA ویروسی نیستند، در نتیجه سلول ها را آلوده نکرده و نمی توانند تولید مثل کنند یا باعث بیماری شوند.

ویروس اچ پی وی تنها بر روی انسان ها تاثیر می گذارد، اما مطالعات بر روی تاثیر ویروس های پاپیلوما بر روی حیوانات نشان داده است که اثربخشی واکسن های شبه‌ ویروس 1L با ایجاد پاسخ ایمنی هومورال ارتباط دارد.

تخمین زده می شود که اچ پی وی 16 و 18 در ایجاد تقریبا 70 درصد سرطان های دهانه رحم و 75 الی 80 درصد سرطان های مقعد نقش دارند.

80 درصد کارسینوم درجا، 45 تا 70 درصد نئوپلازی های اینترا اپیتلیال دهانه رحم با درجه بالا (درجه 2 و 3)، 25 درصد نئوپلازی های اینترا اپیتلیال دهانه رحم با درجه پایین (درجه 1)، حدود 70 درصد از نئوپلازی‌ های اینترا اپیتلیال وولو و واژن با درجه بالا (درجه 2 و 3) و 80 درصد نئوپلازی های اینترا اپیتلیال مقعدی با درجه بالا (درجه 2 و 3) با اچ پی وی مرتبط هستند.

اچ پی وی 6 و 11 مسئول تقریبا 90 درصد زگیل های تناسلی و 10 درصد نئوپلازی های اینترا اپیتلیال دهانه رحم با درجه پایین (درجه 1) هستند.

نئوپلازی اینترا اپیتلیال دهانه رحم درجه 3 و کارسینوم ‌درجا به عنوان عاملین ابتلای سریع به سرطان مهاجم دهانه رحم شناخته شده اند.

اصطلاح “ضایعات پیش بدخیم تناسلی” مربوط به نئوپلازی اینترا اپیتلیال دهانه رحم با درجه بالا (درجه 2 و 3)، نئوپلازی اینترا اپیتلیال فرج با درجه بالا (درجه 2 و 3) و نئوپلازی اینترا اپیتلیال واژن با درجه بالا (درجه 2 و 3) است.

اصطلاح “ضایعات پیش بدخیم مقعدی” مربوط به نئوپلازی اینترا اپیتلیال مقعدی با درجه بالا (درجه 2 و 3) است.

این اندیکاسیون بر اساس نتایج اثربخشی گارداسیل در زنان 16 تا 45 ساله و مردان 16 تا 26 ساله و همچنین ایمنی گارداسیل در کودکان و نوجوانان 9 تا 15 ساله تعیین شده است.

تاثیر دارویی واکسن گارداسیل چیست

میزان و روش تزریق انواع واکسن گارداسیل

برای افراد 9 تا 13 ساله می توان گارداسیل را طبق برنامه دو دوزه (0.5 میلی لیتر در زمان های صفر و 6 ماه) تجویز کرد.

در صورتی که دوز دوم واکسن زودتر از 6 ماه پس از اولین دوز تزریق شود، دوز سوم واکسن را نیز باید دریافت کرد.

انواع دوزهای واکسن گارداسیل

گارداسیل را می توان بر اساس برنامه 3 دوزه (0.5 میلی لیتر در زمان های صفر، 2 و 6 ماه) دریافت کرد.

دوز دوم باید حداقل یک ماه پس از دوز اول و دوز سوم حداقل 3 ماه پس از دوز دوم تزریق شود. همچنین لازم است هر سه دوز را در یک دوره 1 ساله دریافت کنید.

گارداسیل برای افراد 14 ساله به بالا باید طبق برنامه 3 دوزه (0.5 میلی لیتر در زمان صفر، 2 و 6 ماه) تجویز شود.

دوز دوم باید حداقل یک ماه پس از دوز اول و دوز سوم حداقل 3 ماه پس از دوز دوم تزریق شود. به علاوه، ضروری است که هر سه دوز را در یک دوره 1 ساله و مطابق با توصیه های رسمی تزریق کنید.

بیشتر بخوانید : واکسن اچ پی وی و نکاتی که باید بدانید

واکسیناسیون در کودکان

ایمنی و اثربخشی واکسن گارداسیل در کودکان زیر 9 سال ثابت نشده و اطلاعاتی در این زمینه در دسترس نیست.

توصیه می شود افرادی که اولین دوز واکسن را دریافت می کنند دوره واکسیناسیون خود را تکمیل کنند. شواهدی مبنی بر نیاز به دوز بوستر در کودکان وجود ندارد.

روش تزریق انواع واکسن گارداسیل

واکسن باید در عضله و ترجیحا در ناحیه دلتوئید بازو یا ناحیه قدامی جانبی قسمت بالایی ران تزریق شود.

تزریق گارداسیل به صورت داخل عروقی توصیه نشده و اثرات تزریق زیر جلدی و داخل جلدی نیز مورد مطالعه قرار نگرفته است و توصیه نمی شود.

موارد منع تزریق انواع واکسن گارداسیل چیست

موارد منع تزریق انواع واکسن گارداسیل

افراد دارای حساسیت به مواد فعال یا مواد کمکی موجود در واکسن که پس از تزریق گارداسیل دچار علائم حساسیت شدید می شوند، نباید دوزهای دیگر گارداسیل را دریافت کنند.

بهتر است واکسن گارداسیل در افرادی که از تب حاد رنج می برند با تاخیر تزریق شود. با این حال ابتلا به عفونت های جزئی مانند عفونت دستگاه تنفسی فوقانی یا تب خفیف مانعی برای تزریق واکسن نیست.

هشدارها و اقدامات احتیاطی ویژه حین تزریق، نام و شماره محصول تجویز شده برای پیدا کردن راحت تر فرآورده های دارویی بیولوژیکی باید به وضوح بر روی واکسن ثبت شود.

هنگام واکسیناسیون باید خطر مواجهه با اچ پی وی و مزایای بالقوه واکسیناسیون را نیز در نظر گرفت.

مانند تمام واکسن های دیگر، در صورت بروز واکنش های آنافیلاکتیک نادر پس از تزریق واکسن باید درمان پزشکی مناسب فورا در دسترس باشد.

مهم است که تدابیری برای جلوگیری از آسیب ناشی از غش کردن در نظر گرفته شود. واکسیناسیون گارداسیل مانند هر واکسن دیگر گاهی از تمام افراد در برابر ویروس محافظت نمی کند.

گارداسیل تنها در برابر بیماری های ناشی از انواع 6، 11، 16 و 18 اچ پی وی و به میزان محدود در برابر بیماری های ناشی از برخی از سایر انواع اچ پی وی محافظت می کند.

در نتیجه همچنان لازم است برای پیشگیری از بیماری های مقاربتی اقدامات احتیاطی را رعایت کنید. گارداسیل تنها منجر به پیشگیری از ابتلا به عفونت می شود و هیچ تاثیری بر عفونت های فعال اچ پی وی یا بیماری های بالینی موجود ندارد.

برای تزریق گارداسیل در زنان بالغ باید میزان شیوع نوع ویروس اچ پی وی در مناطق مختلف جغرافیایی در نظر گرفته شود. همچنین واکسیناسیون به معنای اجتناب از غربالگری معمولی دهانه رحم نیست.

از آنجایی که هیچ واکسنی 100 درصد مؤثر نیست و گارداسیل در برابر تمام عفونت های اچ پی وی موجود محافظت نمی‌ کند، غربالگری روتین دهانه رحم بسیار مهم است و باید از توصیه‌ های پزشک پیروی کرد.

تاثیر دارویی واکسن گارداسیل چیست

گارداسیل حاوی چه موادی است؟

مواد فعال این واکسن عبارتند از:

پروتئین غیر عفونی خالص برای هر یک از انواع ویروس پاپیلومای انسانی (6، 11، 16 و 18).

1 دوز (0.5 میلی لیتر) از هر واکسن تقریبا حاوی مواد زیر است:

  • 20 میکروگرم ویروس پاپیلومای انسانی نوع 6 حاوی پروتئین L1
  • 40 میکروگرم ویروس پاپیلومای انسانی نوع 11 حاوی پروتئین L1
  • 40 میکروگرم ویروس پاپیلومای انسانی نوع 16 حاوی پروتئین L1
  • 20 میکروگرم ویروس پاپیلومای انسانی نوع 18 حاوی پروتئین L1

بیشتر بخوانید : ویروس اچ پی وی چیست؟

نتیجه

اچ پی وی رایج ترین عفونت مقاربتی است و انواع 6، 11، 16 و 18 آن با سرطان های دهانه رحم، فرج و واژن در زنان و سرطان مقعد و زگیل های تناسلی در مردان و زنان مرتبط است.

نشان داده شده است که واکسن‌ اچ پی وی نوع 2، 4 و 9 در پیشگیری از عفونت‌ در جمعیت ‌های خاص کاربرد دارد. لازم است درباره نقش واکسیناسیون اچ پی وی در افراد بالای 26 سال و نیاز به دوزهای بوستر تحقیقات بیشتری صورت گیرد.

واکسیناسیون اچ پی وی نقش مهمی در سلامت عمومی فرد دارد. از این رو داروسازان باید از واکسیناسیون حمایت کنند و علاوه بر ارائه اطلاعات کافی، این واکسن را در دسترس تمام افرادی که به دنبال آن هستند قرار دهند.

واکسن اچ پی وی در مطب پزشکان، کلینیک‌ ها، مراکز بهداشتی مدارس و مراکز بهداشت محلی در دسترس است. برای دریافت مشاوره و همچنین تزریق انواع واکسن گارداسیل می توانید به کلینیک الهام در تهران مراجعه کنید.

برای دریافت مشاوره و یا نوبت حضوری برای درمان زائده های پوستی، با شماره تلفن های : ۰۲۱۸۸۰۷۳۱۳۶ و یا از طریق تماس تلفنی و یا واتساپ با شماره ۰۹۳۳۷۸۳۶۸۲۰ در تماس باشید.
سایر شماره تماس های کلینک : 02188591523 و 02188591358
آدرس ما را در صفحه تماس با ما مشاهده کنید.

دریافت مشاوره و یا نوبت حضوری
امکان برقرار تماس از طریق شماره موبایل 09304182098

به صورت تلفنی و یا ارسال پیام واتساپ و تلگرام در هر ساعتی از شبانه روز

دیدگاه خود را بنویسید

0 دیدگاه در مورد "آشنایی با انواع واکسن های گارداسیل" ثبت شده
    اولین دیدگاه و یا پرسش را از طریق فرم بالا ثبت کنید 👆😍